Kesätyöntekijän silmin: Viestin ydin löytyy merkityksestä

Viestinnän opiskelijana törmää usein alaa koskeviin tarkentaviin kysymyksiin, kuten mitä me oikeasti teemme. Joskus on pysähdyttävä itsekin pohtimaan, mikä minusta tulee ’isona’. Monesti vastaus on lavea kuin kotoisan pohjanmaan pellot ja asian ydin saattaa hukkua neulana heinäsuopaan. Juuri tämä pulma viekin viestinnän pääkysymysten äärelle.

Viestintä opiskelualana käsittää hyvin monenlaista sisältöä ja teoriaa, jotka tuntuvat abstrakteilta kokemattoman näkökulmasta. Nyt ensimmäisessä viestinnän työpaikassani odotan, että opitut asiat kytkeytyvät käytäntöön ja hahmotan homman todellisen jujun. Kuten niin monessa muussakin tilanteessa, asian ytimen hahmottaminen auttaa rakentamaan kokonaiskuvan, joka parhaimmillaan jalostuu todelliseksi asiantuntijuudeksi.

Ydinviestibootcampilla potkua vaikuttavaan viestintään

Usein sanotaan, että mikään viestintä ei tapahdu tyhjiössä. Ja totta tosiaan, viestinnän ammattilainen ei voi myöskään sellaisessa elellä. Päinvastoin. Silmät on pidettävä auki moneen suuntaan ja sormet ajan pulssilla. Samanaikaisesti on tärkeää osata erottaa kaikesta tarjolla olevasta informaatiosta se, mikä kiteyttää olennaisen.
Ydinviestissä kyse on juuri tästä. Brunnenin ydinviestibootcampissa näin omin silmin, miten oikeita kysymyksiä kysymällä ja ajatuksia pöllyttämällä voidaan selkeästi hahmottaa se hyöty, jota organisaatio tuottaa sidosryhmilleen. Kun keskustelua käytiin yhdessä avoimesti ja innostavasti, jalostui totuudenmukainen käsitys organisaation toiminnan merkityksestä. Tästä puolestaan kiteytyy ydinviesti, joka takaraivossa on entistä helpompi viestiä organisaation vahvuuksista ja osaamisesta vankan perustellusti.

Etsitään seiväs heinäsuovasta

Työpäiväni ovat pitäneet sisällään kirjavasti kaikkea aina kriisiviestintäsimulaatioista ja ydinviestibootcampeista sometukseen ja tekstien popularisointiin. Päästyäni työni syrjään kiinni voin todeta, että viestinnän ydin on ennemminkin seiväs heinäsuovan keskellä, kuin sinne hukkuva neula. Ydinviesti tarjoaa lähtökohdan vaikuttavampaan ja johdonmukaisempaan viestintään, joka poikii myös parempaa tulosta.
Tälle ajatukselle voin itsekin perustaa vastaukseni seuraavan kerran, kun minulta kysytään viestinnästä ja työstäni Brunnenilla. Viestinnän ja oman työn merkityksen hahmottaminen ja niistä kertominen on huomattavasti helpompaa, kun keskustelun lähtökohtana ei olekaan teoriat tai menetelmät, vaan niillä saavutettava hyöty.