Brunnenin blogi: Miksi onnistumisia ei osata iloita?

Sekä työelämässä että vapaa-ajalla on havaittavissa sama ilmiö: tavoitteen saavuttamisen jälkeen olemme jo menossa kohti seuraavaa maalia. Tavoitteiden välistä unohtuu onnistumisesta iloitseminen.

Tapasin viime viikonloppuna pitkästä aikaa vanhoja ystäviäni. Aika kului kuin siivillä kuulumisten vaihdon yhteydessä. Lopuksi kertasimme päällimmäiset asiat, joista olimme illan aikana keskustelleet: kuulumiset sisälsivät pitkälti vain surullisten ja negatiivisten asioiden päivittelyä, hyvät tai neutraalit uutiset kävimme läpi todella nopeasti emmekä osanneet iloita niistä asioista.

Sama surullinen ilmiö on havaittavissa myös työelämässä. Kun kiireet kasaantuvat ja paineet kasvavat, unohdamme juhlia onnistumisia. Koska viimeksi olet iloinnut uudesta palvelusta tai tuotteesta? Tai omasta onnistumisesta, vaikka vain ihan pienestä?

Kun yksi tavoite on saavutettu, olemme jo kääntäneet katseemme seuraavaan ja unohtaneet juhlia onnistumista siinä välissä. Usein vain kohautamme olkapäitä ja valmistaudumme seuraavaan etappiin. Valitettavasti.

Vaikka monessa yrityksessä painitaan vielä taloudellisesti vaikeiden aikojen kanssa, pitäisi osata katsoa myös menneisyyteen. 80 vuotta toiminnassa ollut talo on ehtinyt kokemaan matkan aikana sodan ja useampia taantumia. Silti se on edelleen pystyssä. Vaikka nyt menisi huonosti, on yritys varmasti kohdannut vielä vaikeampia aikoja. Iloitkaa siitä, mitä kaikkea olette tähän asti saavuttaneet.

Juhli onnistumista, se kantaa pitkälle

Jos tavoittelemme aina vain suurempia saavutuksia ilman lyhyttä hengähdystaukoa, olemme pian loppuun kuluneita. Uskallan väittää, että pienikin iloitseminen tavoitteiden saavuttamisesta kasvattaa motivaatiota ja lisää innostuneisuutta. Miksi emme siis iloitsisi?

Muistan vielä entisestä elämästäni useat aamut, jotka alkoivat yhteisellä kahvi- tai kuohuviinihetkellä onnistumisen kunniaksi. Tarjolla oli myös suklaata ja vaahtokarkkeja. Muistan myös sen hyvän olon tunteen ja entistä ponnekkaamman fiiliksen tavoitella vielä suurempia tuloksia. Ja nehän me silloin saavutimme.

Meillä Brunnenilla on käytössä kehukansio, johon keräämme asiakkailta ja muilta sidosryhmiltä saatua positiivista palautetta. Ihan vain omaksi iloksemme. Niitä on mukavaa katsella aina kun tuntuu, että kaipaa piristystä. Meillä on myös samppanja jääkaapissa odottamassa hetkeä, jolloin kaikki olemme rauhassa toimistolla. Jaamme myös lähes päivittäin onnistumisen fiiliksiä sisäisissä kanavissamme ja muistamme kiittää työtovereita. Me osaamme nauttia onnistumisista, nauti sinäkin.