Saisiko olla laastaria, ei kun kirurgista veistä?

Olin muutama viikko sitten pienessä jalkaoperaatiossa, josta toipuessa oli tavallista enemmän aikaa miettiä asioita. Huomasin vänkän eron pikaisen ensiavun ja suunnittelua vaativan kirurgisen toimenpiteen välillä. Ensiapu auttaa nimensä mukaisesti nopeasti, mutta ei laajempaan vaivaan.

Suuremman muutoksen edessä tarvitaan pinnan alle kurkistamista ja korjaavia toimenpiteitä. Toipumisellekin on jätettävä aikaa, jotta tavoitteellinen tulos syntyy. Aika usein – etenkin kun ’kiire suorastaan estää ajattelemisen’ – me huomaamme olevamme laastaripaketin avaajia. Asiakkaan on vaikea pysähtyä ja analysoida tilannettaan tarkemmin, vaikka sitä hän juuri tarvitsisi. Laastari auttaa haavan tyrehtymisessä, mutta ei rikkoontuneen jäsenen korjaamisessa. Jos viestinnässä odottaa tuloksia, mikä tarkoittaa myös omien toimintatapojen ja asenteiden kriittistä tarkastelua, ei siinä paljon laastarit tai haavasiteet auta.

Viestinnältä halutaan usein pikatuloksia. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja suunnittelulle tulee siksi jäädä aikaa. Silloin tuloksetkin alkavat näkyä, vaikkei ihan heti huomenna niin aivan takuulla ajan kanssa. Nykymaailmassa kaikki eivät jaksaisi odottaa, sillä kärsimätön ihminen on tehokkuuden mittari, sanotaan.

Toinen harha on se, että viestinnän odotetaan olevan kuin taikapulveria sisältävä tulehduskipulääke, joka itsenäisesti parantaa haavat. Kun ei kai nyt niitä toiminta- ja viestintätapoja muuttaa tarvitse. Siis johdon. Kiillotetaan vähän pintaa ja laitetaan laastaria lääkkeen oton jälkeen, niin kyllä se muutos sieltä tulee.

Me Brunnenissa kytkemme vaikuttavuuden arvioinnin lähtökohtaisesti kaikkeen mitä asiakkaan kanssa teemme. Joskus käytetään laastaria työkaluna merkityksellisemmän viestinnän aikaansaamiseksi, mutta useimmiten paketti on laajempi. Se tarkoittaa, että muutos uuteen vaatii kärsivällisyyttä, sitkeyttä ja toistoa, usein uudenlaista toimintatapaa. Mutta sitten kun muutos on tehty, voi alkaa nauttia kivuttomammasta ja tuloksellisesta elämästä.