Brunnenin blogissa retoriikasta: miksi vaikuttavaa puhetta voi ja kannattaa harjoitella.

Vaikuttavat puheet eivät synny sattumalta, niitä harjoitellaan. Winston Churchill käytti jokaisen kirjoittamansa puheliuskan treenaamiseen puoli tuntia. Vaikka et pyrkisi Churchillin retoriikkaan, voit oppia vaikuttamaan mestarillisesti.

Nolla kättä nousi, kun satapäiseltä puhetaidon vaikuttajajoukolta kysyttiin, montako mieleenpainuvaa poliitikon puhetta he olivat kuulleet kahden viikon sisällä. Retoriikka on kiistatta ylenpalttisen tärkeä taito. Sen ontumisen huomaa silloin, kun mitään ei jää mieleen, ja katse alkaa siirtyä puhujan sijaan kännykän näytölle. Tuttua, eikö totta?

Vaikuttavaa puhetta voi ja kannattaa harjoitella. Ensin yksin, sitten oman tiimin edessä. Ja vasta sitten estradilla, jossa yleisö on tullut nimenomaan kuuntelemaan sinua. Heidän luottamuksenosoitustaan tulee kunnioittaa.

Winston Churchill käytti jokaisen kirjoittamansa puheliuskan treenaamiseen puoli tuntia. Siis puoli tuntia treenaamiseen, ei kirjoittamiseen. Kirjoittamiseen oli kulunut vielä enemmän aikaa. Ilmankos hän onkin yksi maailmanhistorian vaikuttavimmista puhujista.

Syväosaaja, varo pätemisen vaaraa!

Valmennan työkseni asiantuntijoita ja johtoa paremmiksi vaikuttajiksi. Merkittävä osa asiakkaitamme on korkeasti koulutettuja asiantuntijoita, kuten me brunnenilaisetkin. Syväosaajia vaanii vaara: kun hallitsee jonkun osa-alueen erittäin hyvin, haluaa myös osoittaa sen. Kuvittelemme, että mitä enemmän lataamme puheeseemme yksityiskohtia, vaikeita selityksiä ja uuvuttavan pitkiä perusteluja, sitä vakuuttavampia olemme.

Mutta todellinen vaikuttaminen alkaa vasta silloin, kun vaikeaselkoinen asia on osattu pukea metaforiin ja oivaltavaan yksinkertaistamiseen. Ei se kuulosta tyhmältä, joka jättää pienet mutkat selittämättä ja keskittyy pääviestiin! Yksityiskohtien aika on myöhemmin, syventävissä keskusteluissa.

Työelämässä soisi näkevän enemmän empatiaa. Samoin hyvissä vaikuttamisen tilanteissa. Sillä miksi yleisö välittäisi sinusta, jos et löydä heidän maailmankuvaansa sanoittavaa tarinaa? On yleisön ajan väärinkäyttöä, jos et ole selvittänyt ennalta, millainen yhteys tärkeällä asiallasi on kuulijoihin.

Retoriikassa tärkeintä on aitous

Mutta mikä on se kaikkein tärkein vaikuttamisen salaisuus? Rehellisyys ja aitous. Puhetaidon mestari uskaltaa ja nauttii omana itsenään olemisesta. Kaikkine heikkouksineenkin. Niissä voi sitä paitsi olla juuri se juttu. Kokeilepa!

Ja jos sinua jännittää, niin se kannattaa sanoa. Yleisö on lähtökohtaisesti aina puolellasi.