
Ennen tieto oli valtaa ja vallankäytön väline. Nyt tiedon jakaminen on valtaa. Muttei minkä tahansa tiedon ja kenelle tahansa. Valta on sillä, joka osaa hyödyntää tietoa parhaiten – valjastaa sen ja tuottaa lisäarvoa tulevaisuuden asiakkaalle.
Eihän tuossa ole mitään uutta! Menestyskonsepti on aina ollut sillä, joka on osannut puhutella ja palvella asiakasta oikea-aikaisesti oikealla tuotteella tai palvelulla. Totta tuo, mutta asiakkaan odotukset kasvavat alati, kilpailu kovenee ja viestinnän ilmatila kapenee.
Kyky ennakoida ja täyttää yksilön tarpeet, puhutella henkilökohtaisesti ja ylittää odotukset on yhä haastavampaa. Meille jokaiselle tiedon tulva aiheuttaa hetkittäin ähkyä ja ahdistusta. Elämme ja hengitämme viestikohinaa.
Jokainen meistä kohtaa tuhansia viestejä päivässä. Tarvomme turhan tiedon umpihangessa ja hukumme spämmimereen. Meistä on tullut medioiden suurkuluttajia ja sekakäyttäjiä ja mediariippuvaisia – ja medioita.
Harvojen herkusta eli tiedosta on tullut kohinaa ja melua silmissämme ja korvissamme
Omat arki-aamuni alkavat uutisnostojen selauksella kännystä. Puhelinta tai padia tulee selattua myös öisin, kun uni ei ota tullakseen. Aamu jatkuu itselleni tärkeimpien kanavien tarkistuksella, kommentoiden, tykäten, jakaen tai luoden sisältöä aiheesta, joka juuri silloin tuntuu hyödylliseltä, tärkeältä tai hauskalta.
Seuraavaksi avaan kylppäriradion, jota kuuntelen aamutoimien ohessa. Aamupalan sivussa hotkin tärkeimmät uutiset päivän lehdestä. Känny kulkee siinä ohessa ja usein joku lehtiuutinen lähtee samalla digiversion kautta jakoon. Työmatkalla kuuntelen radiota ja silmieni ohi virtaa lukemattomia ulkomainoksia ja -viestejä.
Ennen kuin olen työpaikalla, olen rekisteröinyt satoja viestejä – osan tietoisesti osan tiedostamatta
Markkinoinnin viikolla 5.-6.9. olin kuuntelemassa Facebookin Ruotsin ja Suomen maajohtajaa Sam Rihania. Hänen mukaansa asiakkaiden odotuksia kasvattaa erityisesti teknologian kehittyminen. Asiakas olettaa, että hänen tarpeensa tunnetaan ja hän saa itselleen kohdennettua palvelua. Siksipä hänen odotuksiaan on yhä haastavampi ylittää. Asiakkaan yllättämisen merkityksestä puhui myös DataRefineryn Sami Laitinen. Totta, että matkatoimiston personoitu tervehdys hotellihuoneessa yllättää kanta-asiakkaan positiivisesti. Mutta seuraavalla kerralla tervehdystä osaa jo odottaa, jolloin yllätyksestä on tullut itsestään selvä osa palvelua.
Olankohautustemme (meh) määrä kasvaa samalla kuin meitä on yhä vaikeampi yllättää positiivisesti (wow)
Viestintäkanavien runsaus ja viestien lähettämisen helppous antavat meille mahdollisuuden ja jopa houkutuksen viestisaastan kasvattamiseen. Viestinnän ammattilaiset toki tietävät, ettei samaa viestiä ole enää aikoihin kannattanut tuutata joka kanavaan. Viestien lähettäjän on selvitettävä, mitä hänen eri yleisönsä tarvitsevat, mistä kanavista he viestin haluavat, miten tarjoiltuna ja milloin. Ja jos näin ei ole, miksi viestin vastaanottaja vaivautuisi muuhun kuin blokaaman lähettäjän viestit pois näkyviltään.
Varmaa siis on, että tulevaisuuden asiakkaan vaateet ja odotukset kasvavat. Ne organisaatiot, jotka uskaltavat olla kiinnostuneita asiakkaansa muuttuvista tarpeista ja odotuksista, menestyvät parhaiten.
Ja ne, jotka luulevat, että markkinoinnin automaatio on sama kuin viestintäresurssien vähentäminen, voivat valmistautua odottamaan lopun alkua.
Tulevaisuuden asiakas tahtoo vähemmän spämmiä, ja enemmän merkityksellistä ja relevanttia sisältöä. Sellaista, joka viihdyttää, hyödyttää tai ratkaisee senhetkisen kysymyksen tai tarpeen.
Organisaatioilta tulevaisuuden asiakkaan palveleminen edellyttää luopumista massaviesteillä roiskimisesta. Viestinnästä tulee yhä henkilökohtaisempaa, jokaiselle asiakassegmentille tulee olla oma sisältöstrategiansa ja jokaisella kanavalla oma kanavastrategiansa. Asiakkaan pulssilla on oltava kaiken aikaa. Vasta sitten organisaatiolla on edellytykset suunnitella ja tuottaa lisäarvoa tulevaisuuden asiakkaalle.
Teinikin osaa rakentavan keskustelukulttuurin
Olen törmännyt viime aikoina useisiin kirjoituksiin, joissa neuvotaan, miten aikuisena pitää tunteensa kurissa, kun teini päästelee höyryjä ulos. Parhaimman oivalluksen asiaan tarjosi oma poikani muutama viikko sitten erään ei-niin-putkeen menneen aamuherättelyn jälkeen.
- Blogi
- 07.02.2019
- Terttu Sopanen
Brunnenilla Suomen toiseksi paras yritysimago
Tuore valtakunnallinen tutkimus yllätti meidät iloisesti. Brunnen on arvioitu viestintätoimistoksi, jolla on Suomen toiseksi paras yrityskuva. Tutkimukseen vastasi yhteensä 667 eri yrityksen viestinnästä vastaavaa päättäjää ja asiantuntijaa. Kiitämme sydämellisesti saamastamme tuloksesta!
- Blogi
- 30.01.2019
- Taru Nikulainen
Hups, nyt taisi vähän lipsahtaa!
Tämä vuosi on intensiivisen vaikuttamisen vuosi. Pistesaldon avaavat eduskuntavaalit, sitten ovat vuorossa eurovaalit, ja syksyllä pääsemme mahdollisesti maakuntavaaliuurnille. Mukaan mahtuu vielä Suomen EU-puheenjohtajakausi, joka kestää heinäkuun alusta vuoden loppuun. Puheenjohtajuus tuo jälleen EU:n piirun verran lähemmäs tavallisen ihmisen arkea.
- Blogi
- 16.01.2019
- Taru Nikulainen
Luottamusbisnestä myös jatkossa
Viestinnän ammattilaiset kautta maailman ounastelevat isoja muutoksia alalla lähivuosina. Etiikka nousee yhä tärkeämmäksi, kun viestintä painottuu omaan ja sosiaaliseen mediaan. Mutta välittääkö kukaan enää tiedon alkuperästä? 2018 Global Communications Report kertoo alan näkymistä.
- Blogi
- 13.12.2018
- Riitta Väkeväinen
Tunneäly peittoaa tekoälyn merkitysten tasolla
Tekoäly eli AI on päivänpolttava aihe, ja kaikki me seuraamme sen ympärillä liikkuvaa keskustelua ainakin sivusilmällä. On kuitenkin eräs seikka, joka on kaikessa kohinassa jäänyt pimentoon. Tunneäly, emotional intelligence, EI.
- Blogi
- 21.11.2018
- Taru Nikulainen
Älä ole autokauppias!
Sorsitko sinä potentiaalisia asiakkaita, kuten huono autokauppias tiettyjä ostajaryhmiä? Vai kuunteletko ja kohteletko jokaista tasapuolisesti? Jos kuuntelet etkä oleta, niin onneksi olkoon! Teet todennäköisesti parempaa tulosta kuin kollegasi.
- Blogi
- 14.11.2018
- Terttu Sopanen
Viesti mulle, ääni sulle
Sain postia kotiin. Seurakuntavaalit lähestyvät, joten vaaliuurnille olisi mentävä. Loin katseen kotiseurakunnan vaaliesitteeseen, ja hämmennyin.
- Blogi
- 07.11.2018
- Taru Nikulainen
Toimitusjohtaja, vaikenemisesi tulee kalliiksi
Johtajan tehtävä numero yksi on rakentaa luottamusta yritystä kohtaan. Se on jopa hitusen tärkeämpää kuin huolehtia tuotteiden tai palveluiden laadusta. Vaikeneminen tärkeistä yhteiskunnallisista asioista on pahinta, mitä johtaja voi tehdä, kertoo kansainvälinen Edelmanin luottamusraportti.
- Blogi
- 09.10.2018
- Riitta Väkeväinen
Uskollinen asiakas tuottaa parhaan elämyksen
Neljä viidestä palvelualalla toimivasta yrityksestä uskoo, että asiakkaista 80 prosenttia on niille lojaaleja. Todellisuus on kuitenkin jotain ihan muuta. Oikea lojaaliusluku on 8 %. Viestintätoimiston vetäjänä olin kuulemastani tuloksesta tyrmistynyt, vaikka luku ei kohdennukaan ainoastaan meidän alalle.
- Blogi
- 05.10.2018
- Taru Nikulainen
Viestijä, näillä ohjeilla kasvat valmentajaksi
Vastuuta viestinnästä ei voi jättää pelkästään viestintäyksikön tehtäväksi. Mutta miten ihmeessä muu organisaatio saadaan sitoutettua viestinnän tueksi? Ei ainakaan kerjäämällä palveluksia, vaan osoittamalla liiketoiminnan kannalta relevantteja tuloksia. Ensimmäiseksi tarvitset johdon tuen, joten kulmahuoneeseen mars!
- Blogi
- 14.09.2018
- Riitta Väkeväinen