
Neljä viidestä palvelualalla toimivasta yrityksestä uskoo, että asiakkaista 80 prosenttia on niille lojaaleja. Todellisuus on kuitenkin jotain ihan muuta. Oikea lojaaliusluku on 8 %. Viestintätoimiston vetäjänä olin kuulemastani tuloksesta tyrmistynyt, vaikka luku ei kohdennukaan ainoastaan meidän alalle.
Miksi asiakasuskollisuuden saavuttaminen on niin vaikeaa?
Uskon, että suurin syy piilee kommunikaatiossa – sen puutteessa tai sävyssä. Ei uskalleta nostaa kissaa pöydälle, kun olisi aika. Ei rohjeta tai viitsitä ylittää itseä, vaikka joskus voisi. Eikä tunneta asiakkaan maailmaa, päätöksenteon mekanismeja, strategian sisältöä tai asiakkaan oikeita odotuksia. Eikä pahoitella, jos kaikki ei mennytkään niin kuin piti.
Lojaali asiakas on monen harkitun asian summa. Uskollisuus ei synny sattumalta, vaan toimiston sitkeydellä ja halulla auttaa. Mutta auttamisen halukaan ei sitouta asiakasta, jos palveluntarjoajan kotipesässä kuhisee.
”Clients never love the company, until the employees love it first”, muistuttaa kirjailija Simon Sinek teoksessaan Start With Why – How great leaders inspire everyone to take action.
Viestintä sanoittaa yrityskulttuurin
Organisaatiokulttuuria ei voi määritellä vain paperilla. Sitä tulee elää, ja se syntyy yrityksessä työskentelevien ihmisten tuloksena. Johdon tehtävänä on varmistaa suunta ja auttaa karikoiden yli.
Hyvin moni organisaatio keskittyy aivan perustellusti asiakaskokemuksen parantamiseen. Määritellään toiveita ja tavoitteita siihen, mitä asiakkaan tulisi ajatella ja tuntea, kun hän kohtaa yrityksen. Tärkeää työtä tämäkin, mutta ajankohtaista vasta sitten kun palveluntarjoaja on pystynyt luomaan työntekijöille merkityksellisyyden kulttuurin.
Tällainen kulttuuri tarkoittaa esimerkiksi sitä, että omassa pesässä saa turvallisesti loistaa, vaikeita asioita ratkaistaan yhdessä ja jokainen kohdataan yksilönä. Ja kaikesta kommunikoidaan, heti kun tarvetta ilmenee.
Viestintä on laji, joka sanoittaa yrityskulttuurin. Se tekee yrityskulttuurin eläväksi ja tartuttavaksi. Olen kovin iloinen siitä, että meille Brunneniin on tullut osaajia välittämämme kulttuurin innoittamana. ”Tuolla minä haluan työskennellä, heillä näyttää olevan arvot kohdallaan!”, kuulin erään sittemmin meille tulleen kollegan ajatelleen, kun hän oli seurannut brunnenilaisten toimintaa some-kanavissa.
Mitä me sitten olemme tehneet oikein? Mielestäni meillä on herkät korvat, suuri sydän ja palava halu luoda merkityksellisempää ja vuorovaikutteisempaa maailmaa.
Teinikin osaa rakentavan keskustelukulttuurin
Olen törmännyt viime aikoina useisiin kirjoituksiin, joissa neuvotaan, miten aikuisena pitää tunteensa kurissa, kun teini päästelee höyryjä ulos. Parhaimman oivalluksen asiaan tarjosi oma poikani muutama viikko sitten erään ei-niin-putkeen menneen aamuherättelyn jälkeen.
- Blogi
- 07.02.2019
- Terttu Sopanen
Brunnenilla Suomen toiseksi paras yritysimago
Tuore valtakunnallinen tutkimus yllätti meidät iloisesti. Brunnen on arvioitu viestintätoimistoksi, jolla on Suomen toiseksi paras yrityskuva. Tutkimukseen vastasi yhteensä 667 eri yrityksen viestinnästä vastaavaa päättäjää ja asiantuntijaa. Kiitämme sydämellisesti saamastamme tuloksesta!
- Blogi
- 30.01.2019
- Taru Nikulainen
Hups, nyt taisi vähän lipsahtaa!
Tämä vuosi on intensiivisen vaikuttamisen vuosi. Pistesaldon avaavat eduskuntavaalit, sitten ovat vuorossa eurovaalit, ja syksyllä pääsemme mahdollisesti maakuntavaaliuurnille. Mukaan mahtuu vielä Suomen EU-puheenjohtajakausi, joka kestää heinäkuun alusta vuoden loppuun. Puheenjohtajuus tuo jälleen EU:n piirun verran lähemmäs tavallisen ihmisen arkea.
- Blogi
- 16.01.2019
- Taru Nikulainen
Tunneäly peittoaa tekoälyn merkitysten tasolla
Tekoäly eli AI on päivänpolttava aihe, ja kaikki me seuraamme sen ympärillä liikkuvaa keskustelua ainakin sivusilmällä. On kuitenkin eräs seikka, joka on kaikessa kohinassa jäänyt pimentoon. Tunneäly, emotional intelligence, EI.
- Blogi
- 21.11.2018
- Taru Nikulainen
Viestijä, näillä ohjeilla kasvat valmentajaksi
Vastuuta viestinnästä ei voi jättää pelkästään viestintäyksikön tehtäväksi. Mutta miten ihmeessä muu organisaatio saadaan sitoutettua viestinnän tueksi? Ei ainakaan kerjäämällä palveluksia, vaan osoittamalla liiketoiminnan kannalta relevantteja tuloksia. Ensimmäiseksi tarvitset johdon tuen, joten kulmahuoneeseen mars!
- Blogi
- 14.09.2018
- Riitta Väkeväinen
Kesätyöntekijän silmin: Asiantuntemus tuo lisäarvoa
Viimeinen viikkoni Brunnenilla on kulunut hujauksessa. Kesä viestintätoimistossa on ollut värikäs, inspiroiva ja opettavainen. Ilokseni yhteinen matka brunnenlaisten kanssa jatkuu uusissa merkeissä syksyllä. On aika katsoa tulevaan ja pohtia, mitkä ovat tärkeimmät mukaani tarttuneet opit ja ajatukset, kun suljen toimiston oven perässäni kesätyön päätteeksi perjantaina.
- Blogi
- 23.08.2018
- Maiju Koski-Tuuri
Vuosi viestintäkonsulttina – kannattaako hyppy pöydän toiselle puolen?
Tasan vuosi sitten siirryin organisaatioviestijästä konsultiksi. Vaikka päätös vaati aikaa, se oli lopulta helppo. Nyt voin sanoa, että se oli urani paras päätös. Suosittelen kaikille viestijöille ja konsulteille vähintään käyntiä toisella puolen – se opettaa paljon sekä alasta, itsestä että viestinnästä.
- Blogi
- 17.08.2018
- Terttu Sopanen
Kesätyöntekijän silmin: Pysähtyminen antaa uutta vauhtia
Kun kesäloman loppu alkoi häämöttää viikko sitten, mieli alkoi jo valmistautua töihin paluuseen. Havahduin todellisuuteen kuitenkin vasta maanantaiaamuna herätyskellon piipatessa. Paluu arkeen tuntui innostavalta, sillä mieli oli virkeä ja avartunut.
- Blogi
- 16.08.2018
- Maiju Koski-Tuuri
Kesätyöntekijän silmin: Ajatuksiani ensimmäisistä työpäivistä
Ensimmäinen kesätyöpäivä Brunnenilla. Toimiston ovien takana minut vastaanottavat lämmin tunnelma ja kädenpuristukset, sekä kourallinen nimiä, joista osa saattaa pudota muististani heti sinne päästyään. Onnistun pitämään käteni vakaina, vaikka sisälläni kihelmöi odotus ja mielessä pyörii kysymyksiä kysymysten päälle. Olotila kuitenkin rentoutuu nopeasti.
- Blogi
- 25.05.2018
- Maiju Koski-Tuuri