Brunnen Communications – viestintätoimisto

Hyvän somettajan viisi ohjenuoraa

Meitä on joka junaan – myös somessa. Ja varsinkin somessa, sillä varmasti jokainen meistä on joskus törmännyt kummastusta herättäneisiin profiileihin. Virtuaalimaailmassa vapaa-ajan ja työelämän identiteettimme usein vääjäämättä yhdistyvät. Haluat varmastikin erottua eduksesi omalla profiilillasi kaikkialla siellä missä yleisösikin jo on, eikö totta?

Moni kokee sosiaalisen median keskusteluihin mukaan lähtemisen haastavana tai jopa pelottavana. Myös ajankäyttö mietityttää. Tähän tilanteeseen törmää usein, vaikka eri alustojen, kuten Facebookin tai Twitterin, käyttämisen perusperiaatteet olisivat jo hallussa.

Siksi kokosimme yhteen viisi kultaista ohjetta, joilla juuri sinä onnistut keskustelijana sosiaalisessa mediassa.

1. Ole persoonallinen

Vaikka puhuisit työasioistasi ja jakaisit alasi kannalta sinua kiinnostavaa sisältöä, älä unohda että olet somessa paikalla omana itsenäsi. Uskalla siis rohkeasti puhua myös muista mielenkiinnonkohteistasi kuin suoraan arkeen liittyvistä. Voit jopa murjaista sinua kahvipöytäkeskusteluissa huvittaneen ajankohtaisen vitsin, kunhan se on sellainen jonka tohdit julkisesti jakaa.

2. Anna lisäarvoa keskustelulle

Sharing is caring – yksi sosiaalisen median parhaita puolia on tiedon nopea jaettavuus laajalle yleisölle. Tuo kuitenkin oma lisäsi keskusteluun sen sijaan, että jakaisit aina kaiken eteenpäin sellaisenaan. Ota kantaa ja osallistu keskusteluun, unohtamatta tällä listalla kolmantena tulevaa kohtaa.

3. Ole rehellinen mutta kohtelias

Ota asioihin kantaa rohkeasti, mutta tunnista samalla yleisösi. Pyri siis ilmaisemaan mielipiteesi perustellusti ja niin, ettei se loukkaa ketään henkilökohtaisesti. Kiitos ja ole hyvä nousevat somessa arvoon arvaamattomaan, sillä siellä non-verbaali viestintä on lähes olematonta ja virheellisiä tulkintoja syntyy helpommin.

4. Ole aktiivinen, mutta älä spämmää

Jo nuorin somesukupolvi on sisäistänyt tämän ajatuksen. Teini-ikäistä siskoani lainatakseni: ”Jos spämmää niin muut unfollaa”. Suomeksi: Jos kirjoitat ja jaat liikaa turhaa sisältöä sosiaalisessa mediassa, menetät seuraajasi. Älä siis päivitä tilaasi holtittomasti tai täytä profiiliasi itseään toistavilla sisällöillä, vaan pyri löytämään omaan ja seuraajiesi aktiivisuuteen sopiva rytmi päivittämisessä. Muista kuitenkin, että innokkaimmat seuraajat todennäköisesti odottavat sinulta tiettyä säännöllisyyttä päivityksissäsi.

5. Älä ota asioita liian vakavasti

Asioiden jakaminen kaikkien nähtäville voi tuntua pelottavalta. Hyvän maun rajaa on kuitenkin loppujen lopuksi aika vaikeaa rikkoa. Pienet virheet nopeatempoisessa sosiaalisessa mediassa eivät myöskään kaada maailmaa. Rentoudu, pidä hauskaa ja nauti keskusteluista sekä uusien mielenkiintoisten persoonien tai brändien löytämisestä.

Pääset näillä ohjeilla varmasti hyvään alkuun rakentaessasi omaa profiiliasi. Jos koet joutuvasi umpikujaan tai olet vielä epävarma siitä, miten sinun kannattaisi toimia, niin kysy meiltä brunnenilaisilta apua!

Taru Nikulainen

Taru Nikulainen

Strategiat, vaikuttaminen, muutokset ja kriisit ovat myös asiakkaan puolella työskennelleen Tarun ominta osaamista. Monissa viestinnän liemissä keitetty Taru pysyy kylmähermoisena vielä siinä vaiheessa kun monen muun ajatus pyörii jo kehää.

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisenä toimistomme kuulumiset ja pysy aallon harjalla alan trendeistä. Saat kuukausittain ajankohtaisimmat viestinnän uutiset suoraan sähköpostiisi.

Liity tilaajaksi