Vaikuttamisen aika ei pääty vaaleihin

Moni organisaatio haluaa näin vaalien alla hieroa omat vaaliteesinsä syvälle päättäjien mieleen. Samaan aikaan iso julkisuuden pyörä nostaa esiin teemoja niin kiivaasti, ettei niihin ehdi reagoida. Ennen sydänkohtausta on hyvä muistaa: myös vaalien jälkeen voi vaikuttaa.

Aina vaalien alla ilma on sakeanaan viestejä, joiden toivotaan päätyvän tulevan hallituksen ohjelmaan. Kukaan ei tiedä, ketkä hallituksessa istuvat, joten varmuuden vuoksi kaikki lähettävät viestiään joka suuntaan. Samaan aikaan ehdokkaat singahtelevat ympäriinsä ja miettivät, miten varmistaisivat läpimenon vaaleissa.

Väitän, että hetket vaalien alla ovat vaikuttajaviestinnän kannalta haastavinta aikaa. Kaikilla on asiaa, mutta kukaan ei ehdi kuunnella. Siksi pitkän linjan vaikuttajat ovat tehneet työnsä ajoissa eli hyvissä ajoin ennen kuin puolueiden vaaliohjelmia on alettu edes valmistella.

Vaalien alla esiin nousee – ja nostetaan – sellaisia teemoja ja näkökulmia, jotka kiihdyttävät mieliä ja yleensä ajavat jonkun agendaa. Jos mieleesi tulee kysymys ”miten tämä asia nyt juuri nousikin esiin”, voit olla aika varma, ettei kyse ole pelkästä onnenkantamoisesta. Politiikka on kuin tosi-tv – niin hyvin suunniteltua, että näyttää aidolta.

Huutokisaan ei ole pakko lähteä mukaan

Vaalien alla on inhimillistä ja strategisesti ymmärrettävää, että puolueet ja ehdokkaat miettivät vähintään yhtä paljon sitä, millä saadaan ääniä, kuin esimerkiksi sitä, miten kansanterveys saadaan kuntoon. Vaalien alla haetaan siis nopeita voittoja. Harva hidas, vaikkakin iso ja tärkeä muutos palvelee tätä tarkoitusta. Ei puolueita voi tästä syyttää, sillä ilman hyvää vaalitulosta ei pääse siihen asemaan, jossa voi päättää hitaasti tapahtuvien, isojen muutosten suunnan.

Kevään 2019 eduskuntavaalit on ehditty julistaa ensin ilmastovaaleiksi, sitten maahanmuuttovaaleiksi, sitten terveydenhoitovaaleiksi. Vaaleihin on reilu kuukausi aikaa, vielä ehtii pari teemaa nousta ja kadota agendalta. Sellaiset toimijat, jotka edustavat hidasta muutosta, eivät pysy keskustelun tahdissa mukana. Vaalien alla huutokisaan lähteminen sisältää myös riskejä: kun ei tiedä millä motiiveilla toiset oikeasti ovat liikkeillä, voi yllättäen löytää itsensä istumasta sellaisten vaalivankkureiden päällä, mihin ei olisi toivonut päätyvänsä.

Otetaan siis ihan rauhallisesti, vaalien jälkeen koittaa neljän vuoden vaalikausi, jona aikana tehdään runsaasti poliittisia päätöksiä. Silloinkin on aikaa vaikuttaa ja silloin päättäjillä on myös aikaa kuunnella.

Riitta Väkeväinen

Riitta Väkeväinen

Riitta on humaani yhteiskuntatieteilijä, joka uskoo avoimuuteen ja vuorovaikutukseen. Vaikuttajaviestinnän strategiat, kirjoittaminen ja mediakontaktit ovat ominta alaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisenä toimistomme kuulumiset ja pysy aallon harjalla alan trendeistä. Saat kuukausittain ajankohtaisimmat viestinnän uutiset suoraan sähköpostiisi.

Liity tilaajaksi