Granlundin poikkeusviestintä Brunnenin stressitestissä
Brunnen suunnitteli ja johti kolme poikkeusviestinnän valmennusta Granlundin johtoryhmälle ja aluetoimistojen vetäjille. Granlund on energiatehokkaaseen talosuunnitteluun erikoistunut, yli 750 asiantuntijan talo. Sen kädenjälki näkyy esimerkiksi lukuisissa sairaalahankkeissa ympäri Suomen, muun muassa uudessa Lastensairaalassa, Pasilaan rakentuvassa Triplassa sekä Viru-keskuksessa.
Asiakkaamme oli laatinut kattavat ja ajantasaiset ohjeet kriisitilanteiden viestinnän varalle. Viestintäpäällikkö kuitenkin arvioi, että ohjeet eivät ole ohjeet, jollei niitä ole testattu todellisuutta muistuttavassa tilanteessa.
Brunnenin väki ryhtyi töihin. Valitsimme autenttisen miljöön – Pasilan aseman päälle rakennettavan Tripla-keskuksen rakennustyömaan – ja lavastimme uutisreportterimme paikalle. Työmaalla oli käsikirjoituksemme mukaan tapahtunut yllättävä käänne, joka vaati nopeaa reagointia ja poikkeusviestinnän ohjeiden käyttöönottoa.
Keissi pyöräytettiin käyntiin konsernin johtoryhmän kanssa, joka joutui pikavauhdilla kameran eteen vastaamaan toimittajamme kysymyksiin. Näin päästiin pohtimaan oikeanlaista vastaamista ja asioiden hahmottamista kuulijan sekä katselijan näkökulmasta. Heti seuraavana päivänä joukko Granlundin asiantuntijoita oli saman keissin äärellä, mutta hahmottelemamme tilanne oli kehittynyt jo astetta vakavammaksi. Maneerien tunnistaminen ja vastaustekniikoiden hiominen videointiharjoitusten avulla oli valaisevaa ja sai paljon kiitosta molemmilta ryhmiltä ja harjoituksen tilanneelta Granlundin viestinnältä.
Alueellisten toimipisteiden johtajille rakennettiin oma valmennus, jossa uuden tilannekuvan kautta analysointiin: mitä voin sanoa ja koska, kuka saa puhua ja kenelle, kun kriisi on irti? Tapaukseksi otettiin iso keskussairaala, sillä Granlund on mukana monissa sairaalakohteissa eri puolilla Suomea. Osallistujat pääsivät ajan kanssa testaamaan, miten viestintäohjeita tulkitaan tilanteessa, jossa pelissä ei ole vain mainekolhu, vaan usein paljon enemmän, jopa ihmishenget.
”Poikkeusviestintävalmennukset osoittivat, että viestintätaitojen herättely tarvitsee toistoa ja riittävän haastavia yllätyksiä. Kokenutkin asiantuntija voi olla kyvykäs arkielämän viestijä, mutta kun tapahtumat eivät menekään suunnitellun mukaan, muisti tekee usein tepposet. Granlundille oli tärkeintä se, että nyt ohjeet on testattu ja jokaisella johtoryhmäläisellä on käsitys siitä, kuinka niitä sovelletaan poikkeustilanteessa”, Granlundin viestintäpäällikkö Minttu Vilander kertoo.
”Oli hienoa saada valmentaa korkean asiantuntemuksen yritystä, jossa suunnitellaan valtakunnallisesti näkyviä ja merkittäviä rakennuskohteita. Uskon, että yksi tärkeimmistä opeista valmennettaville oli sen miettiminen, mikä on tärkeää vastaanottajan näkökulmasta. Olennaisen löytäminen yksityiskohtien viidakosta ratkaisee useimmiten yllättävien tilanteiden viestinnän”, sanoo Brunnenin johtava konsultti Riitta Väkeväinen, jolla on pitkä toimittajakokemus taustalla.
Valmennuksen jälkeen yksi asiantuntijoista tunnusti, että oli ajatellut tehdä rästitöitä läppärillään valmennuksen ajan, mutta tempauduttuaan mukaan nopearytmiseen harjoitukseen ja hoksattuaan asian tärkeyden, hän jätti muut työt sivuun.