Työpaikan negatiiviset tunteet kitketään viestinnällä
Tällä hetkellä yhdessäkään työpaikassa arki ei ole, kuten aiemmin. Työntekijät totuttelevat uusiin työtapoihin ja esimiehet harjaannuttavat itseään etäjohtamisessa. Yksi asia on kuitenkin läsnä koko ajan, viestintä. Tai ainakin sen pitäisi olla läsnä: hyväksi havaitut viestinnän tavat ovat tosin poikkeusoloissa hopeaa. Kullaksi ne muuttuvat, kun niitä myös käyttää ja vähän jopa yliannostelee.
Joissakin organisaatioissa kateus tai tunteet epäoikeudenmukaisuudesta tai epätasa-arvosta nostavat päätään. Negatiiviset tunteet voivat nousta siitä, miksi toinen ”saa” olla etätöissä ja minun ”pitää” lähteä työmaalle. Reaktio on usein inhimillinen, mutta samalla erittäin vaarallinen. Kyse on nimittäin viestintätyhjiöstä, jota ei ole osattu täyttää riittävällä ja ymmärrystä lisäävällä viestinnällä.
Tarvitsemme vahvempaa arjen viestintää
Nyt kun taloudelliset vaikeudet ovat monessa talossa vääjäämättömät, tarvitsemme entistäkin vahvempaa arjen viestintää. Nyt en puhu koronatiedottamisesta, jossa tarkoituksena on jakaa nopeasti tietoa ja toimintaohjeita. Puhun yhteishenkeä ja yhteistä tavoitteellisuutta lisäävästä viestinnästä, jossa käytännön keinot ovat todella monet.
Pelkään, että korona-tietoähky – niin olennaista kun oikean tiedon saaminen onkin – voi aiheuttaa yleisen viestintä-ähkyn. Voidaan ajatella: ”Kun tästä on selvitty, niin vedetään henkeä ja keskitytään työhön.” Ollaan hiljaa ja viestitään vain pakollinen. Älä mene tuohon halpaan, sillä viestinnän perustotuudet eivät ole kadonneet mihinkään. Niiden merkitys vain korostuu kaiken virallisen tiedottamisen ohella.
Onko teillä kahden kerroksen väkeä?
Tunnistatko seuraavan tilanteen? Työpaikallasi on kahden kerroksen väkeä, jossa toiset sen kun lekottelevat sohvalla läppärit sylissään (voi näyttäytyä ulospäin näin) ja toiset heräävät aikaisin siirtyäkseen työpaikalle ja pitääkseen yhteiskunnan toimintoja pystyssä. Jos tunnistat kuvaillun tilanteen, niin pysähdy. On avoimen viestinnän ja uusien keinojen aika. Me autamme mielellämme ja yhtenä keinona meillä on Työyhteisön viestintä uuteen asentoon –etävalmennus (2,5h). Valmennuksesta saat omalle organisaatiollesi parhaat keinot ja käytänteet heti käyttöön. Autamme nopeastikin, joten ota meihin yhteyttä, niin sovitaan jatkosta!
Onnistumme yhdessä!