
Velvoite tai ei – tehty vastuullisuustyö kannattaa viestiä näkyväksi
EU-komission suunnittelemat kestävyysraportoinnin kevennykset ovat herättäneet monissa pk-yrityksissä kysymyksiä. Onko jo aloitettu raportointityö turhaa, jos velvoitteet lopulta poistuvat tai ainakin keventyvät tuntuvasti? Ei ole. Kestävyyden eteen tehdyt toimet ovat yrityksen arvokasta pääomaa riippumatta siitä, mitä direktiivi jatkossa määrää. Strategisen viestinnän avulla kestävyystyö saadaan näkyväksi ja yrityksen tavoitteita tukevaksi – sekä kiistattomaksi erottuvuustekijäksi.
Raskaasta raportoinnista liiketoiminnan kestävään kehittämiseen
Euroopan komissio on ehdottanut muutoksia kestävyysraportointiin, koska pk-yritysten hallinnollista taakkaa halutaan keventää ja eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä parantaa.
Mitä kevennysten toteutuminen tarkoittaisi pk-yrityksille? Vähemmän raskasta raportointia ja enemmän tilaa keskittyä kestävään kehitykseen ja sen vaikuttavaan viestintään. Odotukset vastuullisuudesta ja sen tuomat liiketoimintahyödyt eivät ole katoamassa, mutta jatkossa pk-sektorilla saattaisi olla enemmän vapautta kertoa vastuullisuudestaan heidän omilla ehdoillaan.
Mitään ei ole vielä päätetty, ja siitäkin syystä vastuullisuusviestinnässä kannattaa yhä edetä määrätietoisesti. Yritykset, jotka tekevät vastuullisuutensa näkyväksi nyt, ovat vahvemmassa asemassa kehittyipä säätely mihin suuntaan tahansa.
Vastuullisuus on valinta, jota ei kannata jättää kulissien taakse
Vastuullisuus ei ole vain sääntelyn sanelemaa. Se on valinta, joka strategisesti viestittynä rakentaa luottamusta, vahvistaa brändiä ja erottaa sinut kilpailijoista.
Viestinnällä kerrot, millaisiin arvoihin yrityksesi sitoutuu, miten kohtelet ympäristöä ja ihmisiä sekä millaista tulevaisuutta rakennat. Nämä ovat asioita, joiden perusteella asiakkaat, kumppanit ja työnhakijat tekevät valintojaan.
Tehty vastuullisuustyö moninkertaistaa arvonsa, kun se sanoitetaan oikein
Moni pk-yritys on jo tunnistanut vastuullisuustyönsä painopisteet, kehittänyt toimintatapoja ja asettanut tavoitteita. Mutta jos tästä työstä ei viestitä oikealla tavalla, sen vaikutus jää helposti sidosryhmille hämäräksi.
Me autamme sinua muotoilemaan ja jäsentämään tekemääsi työtä, niin että raportointijargon karsiutuu ja jäljelle jää konkreettiset kestävyystoimet ymmärrettävässä ja osaksi yrityksesi tarinaa sanoitetussa muodossa.
Viherpesun välttäminen, avoimuus ja rehellisyys eivät ole pelkästään eettisiä reunaehtoja, vaan myös maineen ja luottamuksen kulmakiviä. Ulkopuolisena kumppanina tunnistamme viherpesun riskit ja autamme ehkäisemään niitä. Eettinen edelläkävijyys on kaikkea muuta kuin hukkaan heitettyjä resursseja – se on sijoitus tulevaisuuden liiketoimintaan.
Miten vastuullisuusviestinnästä tulee tavoitteellista?
Oikea sanoitus ei vielä riitä: pitää olla selkeä suunta – ja suunnitelma. Yksittäisten raporttien sijaan tarvitaan jatkuvaa ja johdonmukaista vuoropuhelua sidosryhmien kanssa. Ilman selkeää fokusta vastuullisuusviestintä jää irralliseksi ja menettää vaikuttavuutensa.
Mitkä vastuullisuusteemat ovat strategisesti tärkeimpiä? Missä ja kenelle niistä viestitään? Entä miten vastuullisuus tukee kasvua ja kehitystä?
Vastuullisuusviestinnän suunnitelma auttaa varmistamaan, että kestävyysteot kuuluvat niin ulkoisessa kuin sisäisessä viestinnässä, jossa ne nivoutuvat luonnolliseksi osaksi toimintakulttuuria. Viime kädessä kaikki on kiinni vastuullisen johtamis- ja toimintakulttuurin juurruttamisesta – myös arvoketjuun.
Mitä B2B-yritys voi saavuttaa viestimällä vastuullisuudestaan strategisesti?
Kestäviä kumppanuuksia
Luottamus ja riskienhallinta ovat pitkäaikaisten kumppanuuksien perusta. Sitoutuminen kestävyyteen on lähtökohta, mutta se on tehtävä näkyväksi, jotta voit vahvistaa asemaasi luotettavana yhteistyökumppanina.
Vahvemman markkina-aseman ja pääsyn osaksi kestäviä arvoketjuja
Sidosryhmien vastuullisuusodotukset ovat ennallaan tai jopa kiristyvät. Strategisella vastuullisuusviestinnällä vahvistat markkina-asemaasi ja asemoidut osaksi kestäviä arvoketjuja.
Avautuvia ovia liiketoiminnan kasvuun
Suuret yritykset, rahoittajat, sijoittajat ja julkinen sektori edellyttävät kumppaneiltaan ja alihankkijoiltaan vastuullisuutta. Yritykset, jotka pystyvät paitsi toteuttamaan myös perustelemaan kestävyystyönsä, voittavat.