Brunnen Communications – viestintätoimisto

4H-liitto ja tavoitteellisen blogin salaisuus

Jos lähestyvä blogivuoro ahdistaa asiantuntijaa, tarvitaan oivallusta kirjoittamisen merkityksestä. Ilman sitä ei synny innostusta. 4H-liiton väkeä vaivasivat ne tavalliset jarrut: aiheiden ja ajan puute. Koulutimme liiton asiantuntijoita olemaan vaikuttavampia kirjoittajia.

Moni asiantuntija ei arjessa ajattele omaa rooliaan viestijänä. Mutta aina yhtä kiperä kysymys kuuluu: mitä hyötyä on kaikesta työstänne, jos kukaan ei tiedä siitä? Vaikka organisaatiolla olisikin viestintäyksikkö, hyviin sisältöihin tarvittava tieto ja näkemykset ovat asiantuntijoilla. Siksi viestintä kuuluu kaikille.

‒ Halusimme 4H:n asiantuntijoille sparrausapua bloggaamiseen, sillä meillä on tahtotila kertoa 4H-nuorisotyöstä näkyvästi. Merkityksellinen ja vaikuttava työ lasten ja nuorten hyväksi eri puolilla Suomea ansaitsee tulla kerrotuksi, sanoo liiton viestintäpäällikkö Terhi Käkelä.

Ryhmä 4H-liiton asiantuntijoita ympäri Suomen kerääntyi Skype-yhteyden päähän ja koki konkreettisesti sen, että vuorovaikutuksessa syntyvät myös parhaat blogi-ideat. Kaikkea ei tarvitse keksiä itse ja monet aiheet ovat itselle liian lähellä. Parin tunnin sparrauksemme aikana 4H:laiset saivat kuulla, mistä heidän työhönsä liittyvästä asiasta kollegat haluaisivat kuulla enemmän.

Oleellista oli myös pohtia sitä, mikä blogi on kirjoituksena ja mitä se ei ole. Hankeraportointiin tottuneille asiantuntijoille voi olla vaikeaa irrottautua ns. virallisesta ilmaisusta. Jotta aiheet olisivat puhuttelevia ja elämässä kiinni, vinkkejä kannattaa kysyä niiltä, joiden hyväksi työtä tehdään, 4H:n tapauksessa nuorilta: Mistä te olette ylpeitä tässä hankkeessa? Vaikka aihe tulisikin ulkoa, näkemykset ovat asiantuntijan omia, hänen kokemuksensa ja osaamisensa läpi siivilöityjä. Näin yksittäisestä tapauksesta voi kasvaa kirjoitus, johon tulee mukaan myös isompi kuva.

Kirjoittamisella on aina tavoite

Asiantuntijoille syntyi tärkeä oivalluksista siitä, kuinka tärkeää on määritellä tavoite kaikelle kirjoittamiselle. Etenkin järjestöjen on tuotava jatkuvasti esiin vaikuttavuuttaan, jotta niiden olemassaolon oikeutus säilyy. Terhi Käkelän mukaan sparrauksen tulokset näkyvät käytännössä:

‒ Brunnenin koulutus sai meidät ajattelemaan blogikirjoituksen tavoitteen terävöittämistä. Koulutuksen pohjalta syntyi idea kertoa 4H:n arvoista ja niiden merkityksestä kirjoittajalle. Pallon laittoi pyörimään nuorisotyön johtaja Marjaana Liukko.

Asiantuntijaviestintä on tärkeää nimenomaan osaamisen ja työn merkityksen esiin tuojana. Kannattaa siis aina miettiä kenelle viestini suuntaan, mikä on näkökulmani ja tämän kirjoituksen tavoite. Jos ei uskalla olla mitään mieltä tai ei ole mitään näkökulmaa aiheeseen, on vaikea kirjoittaa ja sellaista blogia on myös hämmentävää lukea.

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisenä toimistomme kuulumiset ja pysy aallon harjalla alan trendeistä. Saat kuukausittain ajankohtaisimmat viestinnän uutiset suoraan sähköpostiisi.

Liity tilaajaksi