Brunnen Communications – viestintätoimisto
Viestintätavat

Hyvien viestintätapojen porrastreeni

Työkaverini kertoi eilen töihin tullessaan surullisen tarinan. Kampin metroaseman liukuportaita huollettiin ja kiireiset työmatkalaiset joutuivat nousemaan maan pinnalle perinteiset portaat askeltamalla. Eipä aikaakaan, kun vellova ihmismassa pysähtyi, sitten jono taas vähän liikkui, kunnes taas jämähti paikalleen. ”Syyllinen” löytyi portaiden yläpäästä: hitaasti etenevä vanhus, joka yritti jaksaa kiivetä ylös asti. Kukaan ei mennyt auttamaan – paitsi työtoverini.

Minusta tämä tilanne kertoo aivan liikaa monen ihmisen asenteesta. Ei nähdä toista, ei tehdä yhdessä, ei jakseta kuunnella, saatikka keskustella maltillisesti.

Viestintäkään ei voi hyvin, jos se näivettyy umpiossa, johdon pöytälaatikossa. Suorastaan turha viestinnästä tulee, mikäli sitä käytetään vain jonkun tahdon toteuttajana. Ilman että hetkeksi istahdettaisiin miettimään, mitä viestinnällä tavoittelemme ja mistä tiedämme onnistuneemme.

Viestintä on siitä omaperäinen tieteenala, että se on läsnä aivan kaikkialla, halusitpa tai et. Eräs ammoinen esimieheni tunnisti itsensä introvertiksi, jolle viestinnällinen johtamistapa vaati äärimmäisiä ponnisteluja. Hän olisi kuulemma mieluiten vetäytynyt omaan huoneeseensa ja uppoutunut hyvän kirjallisuuden pariin. Esimieheni oli kuitenkin yksi parhaista, joita minulla on koskaan ollut. Hän oli nimittäin ymmärtänyt viestinnän merkityksen joukkojensa liimana, ja kehitti vuorovaikutustaitojaan koko ajan.
Tänä päivänä hän osaa asiansa, ja viestinsä.

Suurimmat kiistat syntyvät huonosta vuorovaikutuksesta

Yleisöt ovat pirstaloituneet mikro- ja jopa nanoyleisöiksi. Tällaisia miniyleisöjä löytyy sinunkin työpaikaltasi. Heidän tavoittamisensa vaikuttavalla viestinnällä vaatii tarkkaa pelisilmää ja tilanteen ennakointitaitoa. Vaikeneminen saatikka epätotuuksien tarjoaminen käy aina kalliiksi, joten sitä ei kannata edes kokeilla.

Suurimmat kiistat syntyvät aina huonosta vuorovaikutuksesta. Mielestäni se on itse asiassa hyvä, sillä jokainen meistä voi aina päättää itse, kuinka vahvaksi viestinnän mestariksi hän on valmis kehittymään.

Ps. Miten vanhukselle kävi portaissa? Hän pääsi ylös omin voimin, koska oli jo lähes katutasolla. Totesi vain työkaverilleni pilke silmissään, että olipa aikamoinen kuntoharjoitus! Ei anneta enää tapahtua tuollaista.

Taru Nikulainen

Taru Nikulainen

Strategiat, vaikuttaminen, muutokset ja kriisit ovat myös asiakkaan puolella työskennelleen Tarun ominta osaamista. Monissa viestinnän liemissä keitetty Taru pysyy kylmähermoisena vielä siinä vaiheessa kun monen muun ajatus pyörii jo kehää.

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisenä toimistomme kuulumiset ja pysy aallon harjalla alan trendeistä. Saat kuukausittain ajankohtaisimmat viestinnän uutiset suoraan sähköpostiisi.

Liity tilaajaksi