Brunnen Communications – viestintätoimisto
Brunnenin blogi: Kaikki paitsi luottamus on turhaa

Kaikki paitsi luottamus on turhaa

Työn merkityksellisyys lisää tuottavuutta ja yksilön hyvinvointia. Kokemukseni on, että luottamuksellinen työilmapiiri se niitä vasta lisääkin. Luottamuksen rakentamiseen tarvitaan avointa ja vuorovaikutteista viestintää.

Aktiivinen ja avoin vuorovaikutus on hyvää johtamista ja se rakentaa luottamusta. Merkityksellisinkin työ voi muuttua merkityksettömäksi, jos työpaikalta puuttuu luottamus. Luottamus sen sijaan lisää tuottavuutta ja hyvinvointia – ja sitä työn merkityksellisyyttä.

Avoin dialogi estää siilojen syntymistä ja auttaa ymmärtämään, mitä ja miksi naapuritiimissä tehdään, miten omaan työhön vaikuttavat päätökset ovat syntyneet ja miten jokaisen työ vie kohti yhteistä tavoitetta.

Vuorovaikutteisessa yhteisössä työ ei ole nollasummapeliä

Luottamuksellisessa ilmapiirissä uskotaan, että kun yksi voittaa niin kaikki voittavat. Toisen onnistuminen ei ole itseltä pois.

Yrityskulttuurilla on aina ollut iso vaikutus myös oman työni tehokkuuteen ja työssä viihtymiseen. Työpaikalla vietetään vähintään puolet arkisesta valveillaoloajasta. Monen asiantuntijan ja esimiehen ajatuksissa työ on myös iltaisin ja viikonloppuisin. Ei ole yhdentekevää, millainen ilmapiiri työyhteisössä vallitsee. Luottamus on perusedellytys hyvälle yrityskulttuurille.

Oletko yrittänyt työskennellä yhteisössä, jossa esimies tai työkaveri ei luota sinuun tai hän keskittyy virheiden etsimiseen? Tieto ei kulje ja päätökset ovat epäselviä. Kun luottamus puuttuu, alkaa itsekin epäillä omaa osaamistaan ja luotettavuuttaan. Kun keskittyy virheisiin, saa aikaan virheitä.

Joskus on äänestettävä jaloilla

Urani aikana olen kerran joutunut äänestämään jaloillani. Irtisanoin parikymppisenä itseni työstä, jossa esimies epäili kaikkia työntekijöitä ja etsi virheitä milloin mistäkin. Kun epäily epäillyksi joutumisesta varmistui todeksi, tuli epäusko ja ahdistus. Työteho kärsi, kun alati joutui olemaan varpaillaan ja keskittymään virheiden välttelyyn. En todellakaan ollut tuottavin ja innovatiivisin.

Kun sinuun luotetaan, teet kaikkesi ollaksesi luottamuksen arvoinen

Luottamus on kovaa valuuttaa. Olipa kyse sitten työyhteisön sisäisestä toiminnasta tai vaikkapa asiakkaan ja palveluntarjoajan välisestä suhteesta. Luottamus on tuottavuuden paras ponnistuslauta. Luottamusta rakentavat toiminnan läpinäkyvyys, organisaation yhteiset pelisäännöt, ääneen lausutut tavoitteet sekä avoin ja vuorovaikutteinen viestintä.

Kun sinun odotetaan onnistuvan, panet parastasi, että onnistut. Olitpa sitten työntekijä tai esimies, voit omalla esimerkilläsi  rakentaa luottamusta työyhteisössäsi.

Viestintä on kaikkien vastuulla

Organisaatioiden viestintätiimien rooli on muuttunut kaiken viestijöistä työyhteisön viestintää tukevaksi sparraajaksi. Viestintätiimi rakentaa viestinnän prosessit, auttaa ja rohkaisee viestimään tehokkaasti ja ohjeistaa viestintäkanavien käyttöön.

Jokaisella meistä on vastuu omaan työhön liittyvän olennaisen tiedon jakamisesta – kuten myös olennaisen viestinnän vastaanottamisesta. Näin voimme osaltamme vahvistaa luottamusta työyhteisössä. Se puolestaan vahvistaa hyvää yrityskulttuuria ja sitä kautta työmme merkityksellisyyttä, tuottavuutta ja omaa hyvinvointiamme.

Terttu Sopanen

Terttu Sopanen

Brändin rakentaja, viestinnän ja markkinoinnin kehittäjä, jolla on yli 20 vuoden kokemus viestinnän ja markkinoinnin esimies- ja asiantuntijatehtävistä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisenä toimistomme kuulumiset ja pysy aallon harjalla alan trendeistä. Saat kuukausittain ajankohtaisimmat viestinnän uutiset suoraan sähköpostiisi.

Liity tilaajaksi